Kryptovaluta for dummies

Siger ordet kryptovaluta dig ingenting overhovedet og spørger du hele tiden dig selv, hvad det der Bitcoins er, når du hører venner og bekendte diskutere den mest kendte kryptovaluta på markedet ved middagsbordet? Kryptovalutaer er kort sagt en valuta, der kun eksisterer digitalt, og der er flere af dem.

Det kan også være, at du måske endda allerede har googlet ordet ‘Bitcoins’ og du er måske endda stødt på ‘Libra Coin’, den nye kryptovaluta fra Facebook og Libra Group - men er du ikke helt med på detaljerne, hvordan man køber og sælger, og hvilke farezoner, der er forbundet med handel med kryptovalutaer på nettet? Så er du kommet til det rette sted, da vi her giver en kort introduktion til markedet og dine muligheder som investor.

Læs mere og bliv klogere på kryptovaluta

Hvad er Bitcoins?

Der er meget mystik og eventyr, der omgiver denne form for kryptovaluta, da der ikke er særlig meget viden om personen bag, en japaner ved navn Satoshi Nakamoto. I starten havde bitcoins ingen værdi, da der ikke blev handlet med dem, men fra 2010 blev kryptovaluten langsomt mere anvendt - og mest berømt er historien om Laszlo Hanyecz, en programmør og bitcoin-entusiast fra Florido, der foretog den første handel med bitcoins, hvor han købte to pizzaer for 10.000 bitcoins, der med dagens kurs er mere end en halv million værd. En meget dyr pizza i dag - selvfølgelig ikke dengang, men handlen kickstartede bitcoins udbredelse og værdi.

Bitcoin beskrives ofte som en ny slags pengesystem og et innovativt betalingsnetværk. Man kan også kalde dem for en digital valuta, da det er penge, der aldrig trykkes som fysiske mønter og papirsedler, som vi kender fra alle andre typer valuta som danske kroner eller amerikanske dollars - og man kan kun tilgå dem via digitale enheder som computer og telefon. Det betyder dog ikke, at de ikke kun kan bruges digitalt og på nettet - man kan i skrivende stund sagtens betale med dem i op til 50 butikker i Danmark og flere tusinde på verdensplan, og netværket af butikker, hvor man kan betale med kryptovalutaen bliver hele tiden udviddet. Så det betyder, at om nogle få år ville du kunne betale dine dagligvarer i supermarkedet eller i kiosken med dine bitcoins.

Bitcoins bruger også det, der kalder P2P-teknologi, hvilket betyder bruger-til-bruger og handler om brugerstyring, sådan at der inden for denne kryptovaluta ikke findes en central-styring, men består i handlen mellem brugere og på større sigt, et netværk af handlende mennesker (og robotter….). Bitcoins er således åbent, uden ejer og alle kan være en del af det. For at valutaen kan være så åben, er der også behov for gennemsigtighed og klarhed i handlerne. Der findes derfor det, der kaldes en blockchain, der bedst kan beskrives som en åben regnskabsbog for alle, og som registrerer alle handler med bitcoins overhovedet - om det er en pizza, et hus eller et tyggegummi, registreres det her. Det medvirker også, at det er svært at fifle med regnskaberne, da man i praksis ville skulle ændre på alle brugeres blockchain samtidig - og det er praktisk talt umuligt.

Hvis du er interesseret i at handle med kryptovaluta, men ikke kan overskue at sidde klistret til skærmen og holde øje med den daglige udvikling, er det muligt at få adgang til en kryptorobot, der køber og sælger kryptovalutaen som en aktie-robot og på den måde skaber dig økonomisk afkast ved dine investeringer i kryptovalutaer som f.eks. Bitcoins.