Kan jeg selv reparere min ødelagte smartphone?

De fleste af os har prøvet at have en ødelagt mobiltelefon. Her ser nogle deres snit til at købe en ny. Mange vælger dog også at forsøge at reparere den, inden de overgiver sig helt til fristelsen til at købe en splinterny model. Overvejer du også dette, er der dog nogle faldgruber, du bør være opmærksom på. Det handler om, hvorvidt du kan reparere din mobil selv – eller om du i stedet bør få hjælp af professionelle mobilmekanikere.

Undgå disse fejl ved hjemmereparationer

Der findes en række typiske faldgruber, når det kommer til hjemmereparationer af mobiltelefoner. Det kan nemlig godt være fristende selv at fikse problemet. Det er desværre ikke altid, det går godt. Tværtimod kan du nemt komme til at skade telefonen endnu mere, hvis du ikke har helt styr på, hvad du laver.

Hvis du for eksempel taber din mobil, kan du ikke altid se, om der er sket skader indvendigt. Det kan sagtens være, at du er sluppet for både ridser og flænger, men at nogle af de bittesmå, fintfølende mekanismer inde i telefonen har taget skade. Hvis du oplever, at din mobil opfører sig underligt – for eksempel ikke vil oplade, ikke reagerer eller på anden vis crasher – efter du har tabt den, bør du få den undersøgt. Her er faldgruben altså at gå ud fra, at den ikke har taget skade, blot fordi du ikke kan se det på det ydre.

En anden typisk faldgrube sker, når skærmen flækker. Her er der mange, der selv forsøger at udskifte skærmen. Man kan nemt finde skærme rundt omkring på nettet, både fra forhandlere og private sælger, ligesom du kan købe hjemmekits med små redskaber. Skærme er dog blevet mere komplicerede med tiden. Det handler derfor sjældent om at udskifte et simpelt stykke glas. Faldgruben ses derfor ofte, når folk alligevel kaster sig ud i et skærmskifte derhjemme – og i stedet kommer til at ødelægge endnu mere.

Få hjælp af et professionelt mobilværksted

I stedet for at begå nogle af de typiske fejl – og derigennem gøre mere skade end gavn – kan du tage din ødelagte mobil til et mobilværksted. Et af disse mobilværksteder er iEkspert, som specialiserer sig i reparation af smartphones såvel som anden elektronik. Det er et af de få mobilværksteder, der har etableret sig solidt i Danmark, og som stadig oplever større og større succes i denne niche-branche. De har over 10 års erfaring med reparation af smartphones.

Med et professionelt mobilværksted som iEkspert får du også to års garanti på reparationen og de udskiftede reservedele. Alene dette betyder, at du får mere ud af at få din mobil repareret hos et autoriseret værksted i stedet for at kaste dig ud i det selv.

Hvorfor er det så svært at reparere sin mobil selv?

Man kan godt undre sig over, hvorfor det kan være så svært selv at reparere sin smartphone. Hvis du tænker over det, giver det dog god mening, at producenterne gør det svært. Producenterne ønsker naturligvis at sælge flere mobiltelefoner – og jo sværere det er at reparere, desto større sandsynlighed er der for, at du opgiver og i stedet køber en ny.

Nogle af de mobiltelefoner, der er særligt svære at reparere, er dem, der i det hele taget er svære at åbne. Visse modeller er nærmest ved at gå i stykker i glasset, hvis du forsøger at tvinge enheden op. Andre modeller har flere vigtige komponenter så tæt monteret, at det nærmest er umuligt at skille dem ad og dermed undersøge dem. Andre modeller har for eksempel et batteri, der sidder så indlejret i rammen og solidt begravet under motherboardet, at det praktisk talt er umuligt at udskifte det uden at ødelægge andre dele af mobilen.

Ved disse modeller er det især vigtigt, at du tager din mobil til et mobilværksted, der specialiserer sig i reparationer af smartphones. De har det nødvendige udstyr og den rette ekspertise inden for mobilteknologi til at udføre arbejdet.