Derfor bør du oprette anpartsselskab frem for en anden virksomhedsform

Hvis du overvejer at starte egen virksomhed, er du langt fra den eneste. Mange går rundt med en iværksætterdrøm, som de blot er ved at samle modet til at gå efter. Der findes forskellige virksomhedsformer, som du kan vælge imellem, og alle formerne har forskellige fordele og ulemper. Mange vælger at ty til anpartsselskaber, som også kaldes for ApS-selskaber.

e mange fordele ved et ApS-selskab gør, at netop denne virksomhedsform er et populært valg. Dog kan du også vælge at stifte et IVS eller A/S-selskab, hvis en af disse tiltaler dig mere. Disse typer selskaber er, ligesom ApS, kapitalselskaber.

I denne artikel sætter vi fokus på fordelene ved et ApS-selskab, så du kan få fuldstændig styr på alle detaljerne omkring denne virksomhedsform.

De vigtigste fordele ved valg af ApS

Der er som sagt både fordele og ulemper forbundet med det at oprette ApS. Her får du de vigtigste fordele:

  • Du har begrænset hæftelse. Dermed sætter du ikke din privatøkonomi i farezonen.
  • Du kan indskyde aktiver for at opfylde startkapitalen på 40.000 kroner.
  • Du hæfter ikke solidarisk, som du gør som ejer af I/S og interessentskab.
  • Det er mindre risikabelt at handle med kunder, da virksomheden fremstår mere professionel end flere andre virksomhedsformer.
  • Du kan lettere spare op i selskabet igennem selskabsskat.
  • Virksomhedens ejerskab af IP-rettigheder er mindre risikable (gælder eksempelvis koder til design, billeder, tekster, hjemmesider og apps).

Den allerstørste og mest betydningsfulde fordel må i den grad siges at være den begrænsede hæftelse. Det betyder, at du som hovedregel ikke hæfter for virksomheden med din egen private økonomi. Er ApS-selskabets økonomi dårlig, risikerer du dermed ikke at skulle sætte din private bil og hus i spil.

I modsætning til et IVS-selskab er du i et ApS-selskab ikke underlagt specifikke regler omkring selskabsskat. I IVS skal 25 % af virksomhedens overskud spares op. Derudover må der ikke foretages udbytte før en grænse på 40-50.000 kroner er nået. Det betyder altså, at kapitalejerne ikke kan udbetale en del af overskuddet i et IVS-selskab.

Kræver højere stiftelsesomkostninger ved selskabsstiftelse

Ved oprettelse af et ApS-selskab kræves der et højere beløb til startkapitalen. Det betyder, at stiftelsesomkostningerne er højere sammenlignet med en personlig virksomhed. Derudover skal flere dokumenter udarbejdes i forbindelse med stiftelsen. Disse dokumenter tæller bl.a. stiftelsesdokument, ejerbog og vedtægter.

Der er dog råd at hente for dette. Ved at kontakte en advokat med speciale i ApS kan du få professionel hjælp til disse sager. Derved bliver stiftelsen overskuelig og nem at komme i gang med. Du er på denne måde ligeledes sikker på, at alting foregår på retmæssig vis. Du kan med fordel læse Erhvervsstyrelsens vejledning igennem, samtidig med du allierer dig med en ekspert på området.

Et ApS-selskab er generelt en god måde for dig at starte en virksomhed på. Du løber ikke en lige så høj risiko i forhold til din privatøkonomi, som hvis du vælger at starte en personlig virksomhed.

Personlige virksomheder tæller personlig mindre ejet virksomheder (PMV), interessentskaber (I/S) og enkeltmandsvirksomheder. Andre former for kapitalselskaber er iværksætterselskab (IVS) og aktieselskab (A/S), der har mange af de samme fordele som et ApS-selskab.