4 termer du bør forstå, inden du tager et forbrugslån

Har du nogle drømme, du gerne vil føre ud i livet, men som du ikke har råd til? Det har de fleste. Om det er en bryllupsfest, en rejse eller et nyt drivhus i haven, så er drømme gode at have. Drømme er dog sjovest, når de rent faktisk kan blive til virkelighed – og det kan de med et lån. Der er i dag rigtig mange, der vælger at optage lån for at få råd til de ting, de drømmer om. Dette gælder især unge mennesker – læs bare her. Det kan da også være en god ide at optage et lån, hvis du har behov for det. Inden du optager et forbrugslån, bør du dog sætte dig ind i, hvad det vil sige og konsekvenserne af det. Herunder får du hjælp til at forstå fire forskellige termer, som du sikkert vil møde, hvis du skal optage et forbrugslån.

ÅOP

Prisen på lånet er noget af det vigtigste for de fleste – de fleste ønsker nemlig at optage det billigste lån. Få hjælp til at vælge det bedste og billigste forbrugslån her. Når du skal finde det billigste lån, er det vigtigt, at du ser på lånets ÅOP. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent. Det dækker altså over alle de omkostninger, der er forbundet med lånet, herunder blandt andet renter, provisionsomkostninger og stiftelsesgebyr. Alle omkostninger er inkluderet i ÅOP, og det er altså derfor et udtryk for lånets samlede pris.

Hovedstol

Lånets hovedstol er det oprindelige lånebeløb. Det vil altså sige, at hovedstolen ikke ændrer sig i løbet af lånets løbetid. Hovedstolen viser ikke, hvor meget du har afdraget, eller om din gæld er vokset; hovedstolen viser blot det oprindelige lånebeløb.

Variabel rente

Når du skal optage et forbrugslån, kan du sommetider selv vælge rentemodel; du kan vælge mellem en variabel rente og en fast rente. Hvis du vælger en variabel rente, kan renten ændre sig i løbet af lånets løbetid, og du kan ikke stoppe ændringen. Renten falder eller stiger, i takt med at markedsrenten gør tilsvarende. Du kan altså ikke forudse, om renten vil falde eller stige i løbet af lånets løbetid. Et lån med en variabel rente kan være den billigste løsning, hvis renten ikke stiger betragteligt i løbet af lånets løbetid.

Fast rente

Hvis du vælger en fast rente, vil renten på lånet være fast, og den vil altså ikke ændre sig i løbet af lånets løbetid. Til gengæld vil renten fra begyndelsen være højere. Dette skyldes, at låneudbyderen skal sikre sig selv mod at tabe penge, hvis markedsrenten stiger, og renten på dit lån ikke stiger. Med et lån med en fast rente kan du have ro i maven, og du kan potentielt spare penge, hvis markedsrenten stiger i løbet af løbetiden.