Sådan finder du det rette lån til dit behov

Realkredit, kassekredit, forbrugslån - hvad skal du vælge?

De mange typer af lån er lidt af en jungle for de fleste, hvis du da ikke lige har fået lyst til en bruge en hel weekend på at læse det med småt, for at få overblik over de mange forskelle på lånetyperne. Det kan være svært at vurdere, hvilken type lån, der passer til dit behov og dine præferencer for tilbagebetaling. Derfor bringer vi her en turbo-guide til 3 af de mest benyttede former for lån i Danmark.

Realkreditlån - til dig, der kan stille sikkerhed

I sin mest simple definition er et realkreditlån bundet op på dyrebar fast ejendom, som banken kan realisere (dvs. sælge), hvis du ikke kan betale - som oftest en bolig, du ejer helt eller delvist, men det kan også være fx en meget dyr bil.

Realkreditlån udbydes med enten fast rente (fastforrentet lån) eller et flexlån, hvor renten kan variere over tid. Visse typer har en høj månedlig ydelse, mens andre er billigere at få indfriet - man skal blot lave en afdragsaftale, der løber over fx 30 år! Vil du investere i ny bolig, eller dit første hus eller lejlighed, er det således meget almindeligt at tage et realkreditlån. Du skal blot have en god føling med dit forbrug og budget over en længere årrække - og ikke mindst sikre, at din bolig ikke mister værdi over tid. Læs mere om realkreditlån her.

Forbrugslån eller kassekredit?

Disse to låntyper er blandt de mest udbredte, da de både kan give ekstra luft i hverdags-økonomien, men du kan også benytte dem til en mindre fornuftig investering, fx en bil, så du kan pendle til arbejde, til et boligindskud eller som hjælp til at få råd til en drømmerejse eller andet, der er vigtigt for dig.

Et forbrugslån er et engangslån, som oftest fra en låneudbyder, hvor du ikke skal stille sikkerhed i fast ejendom eller lignende. Der vil ofte være krav til, hvad du ønsker at investere i, hvis lånet er af større karakter, men ved mindre beløb er det både nemt og hurtigt at få godkendt et lån. Husk altid at sammenligne de forskellige låneudbyderes tilbud, inden du tager et forbrugslån, da renter og gebyrer kan afvige væsentligt.

En kassekredit er derimod et lån, du kan tage hos dit pengeinstitut, hvor du får mulighed for løbende at kunne bruge et vist beløb ud over din indkomst eller dit beløb på kontoen. Du aftaler et maksimumbeløb med banken, men bruger du mindre end dette i løbet af måneden, betaler du som oftest kun renter af det, du har brugt, eller rettere lånt. Sørg for at orientere dig grundigt om alle kreditaftalens krav og ekstra gebyrer, da der udover renteafdragene også kan være en årlig provision, du skal betale til dit pengeinstitut. Denne baseres på kassekredittens maksimum - så tænk nøje og grundigt over, hvor stor kassekreditten skal være.